Kjempeceller

En stor celle som er oppstått ved fusjon (sammensmelting) av mange celler, oftest tallrike makrofager (monocyttderiverte eteceller). Kjempeceller dannes ved sterk aktivering av monocyttene, og sees oftest som del av en cellereaksjon ved visse typer betennelse.

Kosthold

Sarkoidose er en mangeartet sykdom med betennelse/inflammasjon i ulike organer. Det er ikke forsket på noe spesielt kosthold som pasienter med denne sykdommen kan følge. Imidlertid går det an å utrede hvordan det er hensiktsmessig å spise ut fra sykdommens karakter og kunnskap vi har om ulike matvarers effekter. Det logiske er å finne fram til et kosthold som demper inflammasjonen (betennelsen) i organene. Heftet Kosthold ved sarkoidose kan bestilles ved å henvende seg til oss.

Knuterosen (erythema nodosum)

er smertefulle røde knuter som vanligvis kommer på ben og armer, hyppigst hos yngre kvinner. Du kan ofte få feber en til to uker før sykdommen bryter ut. Den fører til smertefulle hevelser i store ledd, spesielt ankler, knær, håndledd og albuer.

Kalsium

I noen tilfeller gir sarkoidose for høyt kalsiuminnhold i blodet. (Det er her ACE blodprøven kommer inn). Da må du en periode unngå matvarer med mye vitamin D, mye sollys og solarier. Vitamin D øker opptaket av kalsium i kroppen. Vitaminet fins i tran og fet fisk, og det dannes i huden når du er ute i sola i sommerhalvåret. Du skal heller ikke spise kalktilskudd. Hvis kalsiumnivået er normalt, trenger du ikke ta spesielle hensyn til kosthold og sol.

Konjunktivitt

Betennelse i øyets bindehinne. Akutt konjunktivitt er en meget hyppig forekommende betennelse som oftest er forårsaket av virus, bakterier eller allergi.

Kortison

(se Prednisolon)

Kramper

Ved nevrosarkoidose. Kramper i bein og lunger/rygg kan også forekomme.