Tannbehandling på A-listen

Snakk med tannlegen hvis du har tannproblemer.
Les om oral sarkoidose her!

Oral sarkoidose står på A-lista over Stønad til tannbehandling for personer med sjeldne medisinske tilstander (SMT) Gjelder fra 1.1.12.

OBS! Dette gjelder altså oral manifestasjoner av Sarkoidose og ikke sarkoidose som sådan. Det er ikke mulig å få hele sarkoidosegruppen inn på A-listen igjen, da det er for mange personer i landet  som har sarkoidose.

Viktig: Det må foreligge et skriv fra lege ev. TAKO*  at diagnosen er oral  sarkoidose. Det bør fremgå av journalen at pasienten har  slimhinnemanifestasjoner (granulomer) eller involvering av spyttkjertler  som gir nedsatt spyttsekresjon og derav økt karies. Når orofacial  granulomatose står på A-listen får pasienten sin tannbehandling dekket etter  honorartakst.

OBS! Ved mistank om oral sarkoidose, kan tannlegen henvise videre til oral spesialist for å ta en biopsi.

*TAKO-senteret er et landsdekkende kompetansesenter.

 

En litteraturstudie av Natalya Elstad og Xuejun Gong

Bachelor i tannpleie, kull 2013 – 2016.
Hovedveileder: Torbjørn Pedersen.
Det medisinsk-odontologiske fakultet i Bergen, 2016.

(Lagt ut med tillatelse)

 

Fritt sykehusvalg

Det er mulig å ringe Fritt Sykehusvalg sin Pasientrådgivertelefonen 80041004 for å undersøke hvor i landet de er best på forskjellige diagnoser. Så hvis du har sarkoidose og vil vite hvor de har best kunnskap eller behandlingstilbud, kan du ringe og spørre. Jo flere som ringer, jo mer tar de sarkoidose på alvor!


Helfo


Norge har et godt og bredt helsetilbud. Helsetjenestens veiledningssenter er opprettet for å hjelpe deg med å finne fram til riktig tjeneste. Ring oss på telefon 815 70 070 – eller send oss en e-post til info@helfo.no



Fysioterapi

Fysikalsk behandling ordineres av den enkeltes fastlege i form av en rekvisisjon. Fra 1.januar 2017 fjernes honorartaksten og alle må betale egenandel.
Ta kontakt med  HELFO  hvis du vil ha mer informasjon.

 


Til alle medlemmer!

Hvis du har fått en feil diagnose (kreft o.l.) eller om det har tatt veldig lang tid før du har fått din diagnose, så er det viktig at du klager til Helsetilsynet. Ta kontakt med pasientombudet i ditt fylke. De vil være behjelpelige med å utforme en til klage til Helsetilsynet.