Beitostølen Helsesportsenter

Det er mulig for pasienter med nevrosarkoidose å få et 3-4 ukers opphold på Beitostølen Helsesportsenter på Beitostølen etter søknad fra egen lege/spesialist. Norsk Sarkoidose Forening anbefaler at du søker plass. Det er en fin mulighet til å bli kjent med andre i samme situasjon, og samtidig bli kjent med sykdommen din. De tar inn grupper på 10-12 pasienter 1 gang hvert annet år. 

Biopsi

Dette tas for å stille en sikker diagnose av sarkoidose. I de fleste tilfeller vil imidlertid en biopsi (en liten prøve av vev) måtte tas fra et av betennelsesområdene (granulomata).

Betennelse

Knuteliknende betennelser finnes spredt. Opptil halvparten er uten symptomer, men noen vil trenge langvarig behandling med kortison.

Behandling

Standardbehandlingen av sarkoidose er tilskudd av kortikosteroider (kortison), fortrinnsvis i form av Prednisolon. Les mer om kortison under fanen sarkoidose og behandling.

Brystsmerter

Av og til kan man ha brystsmerter og en følelse av trykk i brystet.

Benskjør

Benskjørhet (osteoporose) er en stille sykdom der tap av beinkalk kan skje uten å gi symptomer.

Blodprøver

Legen din kan foreslå noen blodprøver for å se etter tegn på betennelse. De kan kontrollere nivået av kalsium i blodet ditt, da dette kan stige når man har sarkoidose. De kan også sjekke nyre-og leverfunksjon og sjekke for anemi. Noen leger foreslår også en blodprøve for å sjekke nivåer av et enzym (et protein) i blodet, ACE.

Bronkoskopi

Bronkoskopi er i dag den vanligste måten å skaffe lungevev for undersøkelse. Et tynt rør føres inn gjennom munnen eller nesen, ned i svelget, ned gjennom luftrøret og ned i bronkiene for å ta prøver.